چاپ dtf چیست؟ معایب و مزایا چاپ DTF + مقایسه با سابلیمیشن
فهرست مطالب
پساز پیشرفت صنعت چاپ صنعتی که، چاپ روی مواد اولیه مختلفی مانند پارچه، سرامیک، سنگ، چوب و … بود بهشدت موردتوجه قرار گرفت. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، روشهای مختلفی برای چاپ طرح روی مواد اولیه مختلف بهوجود آمده است که یکی از مهمترین و کاربردیترین آنها چاپ DTF یا مستقیم نام دارد؛ اما چرا این چاپ تبدیل به یکی از بهترین روشهای چاپ طرح روی پارچه و دیگر مواد اولیه شده است؟ در ادامه با ما همراه باشید تا به شما بگوییم چاپ DTF چیست، چه مزایایی دارد و چطور انجام میشود.
چاپ DTF چیست؟
مهمترین پرسشی که در زمینه چاپ روی تیشرت با تکنولوژیهای جدید پیش میآید این است که چاپ DTF چیست و چطور انجام میشود؟ DTF مخفف Direct to Film است و چاپ DTF روی تیشرت یا هر ماده خام اولیهای، به چاپی گفته میشود که تصویر بر روی یک برگه شفاف مخصوص موسوم به فیلم، چاپ و روی پارچه انتقال داده میشود. در حقیقت این فیلمهای مخصوص در فرایند چاپ با استفاده از Shaker آغشته به چسب، پودر میشوند و به اینترتیب میتوانند روی هر ماده خام اولیهای قرار بگیرند.
فرایند چاپ DTF چگونه است؟
فرایند چاپ DTF توسط تکنولوژیهای جدید و مواد اولیه خاصی انجام میشود و این روش آنقدر نسبت به روشهای مشابه عملکرد بهتری دارد که میتواند جایگزین تمام آنها شود؛ چراکه تکتکِ مراحل این فرایند با دستگاهها و ابزارهای مخصوصی مانند چاپگر، جوهر مخصوص، فیلم و … انجام میشود و در نهایت یک چاپ ماندگار، باکیفیت و زیبا روی پارچه باقی میماند. در بخشهای بعد بیشتر در ارتباط با مراحل انجام چاپ DTF صحبت خواهیم کرد.
چه مواد اولیهای برای انجام چاپ DTF نیاز است؟
همانطور که گفتیم برای انجام چاپ DTF نیاز به مواد اولیه خاصی است و اگر قصد انجام DTF روی تیشرت یا هر ماده خام اولیهای را دارید یا میخواهید بهکمک این تکنولوژی یک بیزنس راهاندازی کنید، لازم است با مواد اولیه مورد نیاز برای این چاپ آشنا شوید:
- لپتاپ یا کامپیوتر: برای طراحی تصاویر، انتقال تصاویر و دادن دستور چاپ به دستگاهها نیاز به یک لپتاپ یا کامپیوتر خواهد بود.
- پرینتر مخصوص: پرینتر یا همان دستگاه چاپگر با چاپ طرح بر روی فیلم، مقدمات چاپ روی مواد اولیه را فراهم میکند.
- جوهر DTF: رنگ مخصوص DTF شامل چهار رنگ cmyk و یک رنگ سفید است که امکان چاپ رنگهای پیچیده را نیز فراهم میکند
- چسب پودر حرارتی: فیلم حاوی طرح باید به چسب پودر مخصوص آغشته شود و این چسب باعث چسبیدن رنگدانهها به سطح ماده اولیه میشود. این چسب در دو رنگ سفید و مشکی موجود است.
- دستگاه خشککن مخصوص: از این دستگاه در سیستمهای صنعتی چاپ DTF استفاده میشود که هم میتواند چسب پودری را روی طرح فیکس کند و هم چاپ نهایی را حرارت میدهد تا خشک شود.
- پرس حرارتی: دستگاه پرس حرارتی DTF میتواند فرایند پرس و حرارتدادن را بهطور همزمان انجام دهد و باعث چاپ و فیکسشدن طرح روی پارچه یا هر مادۀ خام اولیهای شود.
تفاوتهای میان چاپ سابلیمیشن و چاپ dtf چیست؟
چاپ سابلیمیشن یکی دیگر از بهترین روشهای چاپ روی تیشرت محسوب میشود و امروزه بسیاری از مجموعههای چاپ از این دو روش برای چاپ طرح روی مواد خام اولیه مختلف استفاده میکنند؛ اما این دو روش با یکدیگر تفاوتهایی دارند که میتواند تأثیر مستقیمی روی نتیجه نهایی داشته باشد. مهمترین تفاوتهای چاپ سابلیمیشن و چاپ DTF عبارتاند از:
محدودیت در جنس پارچه
یکی از اصلیترین و تأثیرگذارترین تفاوتهای چاپ DTF و سابلیمیشن، محدودیتهای موجود برای استفاده از پارچههای مختلف است. در چاپ DRF هیچگونه محدودیتی برای استفاده از پارچه وجود ندارد و با این روش میتوان هر طرحی را روی هر نوع پارچهای به چاپ رساند؛ اما در چاپ سابلیمیشن فقط میتوان از پارچههای دارای الیاف مصنوعی و درصدی از پلیاستر برای انتقال طرح استفاده کرد.
طول عمر و ماندگاری طرح
طرحهای چاپشده توسط روش DTF طول عمر بسیار بیشتری نسبت به روشهای دیگر دارند و اگرچه طول عمر طرح چاپی سابلیمیشن نیز بالا است؛ اما با روش چاپ مستقیم قابل مقایسه نیست.
محدودیت در انتخاب رنگ پارچه
در روش سابلیمیشن نمیتوان از پارچههای مشکی و تیره استفاده کرد؛ اما روش DTF هیچگونه محدودیتی از این بابت ندارد و میتوان از ظرفیت تمام رنگهای پارچه برای چاپ طرح استفاده کرد.
اجرای طرحهای سفید
روش چاپ سابلیمیشن تنها امکان اجرای طرح با رنگ سفید را فراهم میکند؛ اما در روش DTF هیچ محدودیتی برای استفاده از رنگهای متنوع وجود ندارد.
چند نوع دستگاه چاپ DTF وجود دارد؟
دستگاههای چاپ DTF انواع مختلفی دارند و همین تنوع موجب میشود کسانی که قصد راهاندازی این بیزینس را دارند بتوانند با توجه به شرایطشان این فعالیت شغلی را آغاز کنند. علاوهبراین کیفیت و روش اجرای طرحها با استفاده از دستگاههای مختلف کمی تغییر میکند که این نیز میتواند در نوع خود جالب باشد. مدلهای مختلف دستگاه چاپ DTF عبارتاند از:
دستگاه چاپ صنعتی
قدرتمندترین نوع دستگاه در میان انواع دستگاههای چاپ مستقیم نوع صنعتی آن است که دارای دو یا چهار هد بسیار قدرتمند اپسون است که سرعت فوقالعاده بالایی دارد. پهنای چاپ این دستگاهها هم تا ۶۰ سانتیمتر را پشتیبانی میکند و این؛ یعنی میتواند بدون محدودیت خاصی طرحهای مختلف را اجرا کند.
دستگاه چاپ نیمهصنعتی
دستگاههای چاپ نیمهصنعتی مقرونبهصرفهترین و کاربردیترین گزینه میان دستگاههای موجود است. این دستگاه، امکان چاپ پارچههایی با عرض ۳۰ سانتیمتر را بهراحتی فراهم میکند.
دستگاه چاپ خانگی
دستگاههای چاپ خانگی کوچکترین نوع این دستگاهها هستند و قادرند طرحهای مختلف را روی پارچهها و لباسها با سایز A4 و A3 چاپ کنند و این؛ یعنی برای چاپ بر روی تیشرت یک گزینه ایدئال و کاربردی محسوب میشوند. البته کارکردن با این دستگاهها نیاز به تخصص ویژهای دارد و ابعاد کوچک آن باعث نمیشود که کار با آن، برای هر کسی راحت باشد.
مزایای چاپ DTF چیست؟
حال که با تفاوتهای چاپ مستقیم و سابلیمیشن آشنا شدید، وقت آن رسیده است که بدانید که مزایای چاپ DTF چیست و چرا این روش توانسته است به بهترین روش در بین روشهای چاپ روی تیشرت تبدیل شود؟
چاپ روی انواع پارچههای مختلف
پیشاز این هم در مورد محدودیتهای موجود برای روشهای دیگر چاپ در زمینه انتخاب نوع پارچه صحبت کردیم. خوشبختانه چاپ DTF برخلاف روشهای دیگر، هیچگونه محدودیتی در این زمینه ندارند و بهکمک این روش میتوان روی انواع پارچههای پلیاستر، نخی، ابریشم، الیافت مصنوعی و … طرحهای موردنظر را چاپ کرد.
سرعت بالاتر نسبت به سابلیمیشن
یکی دیگر از مزایای چاپ DTF سرعت بسیار بالاتر آن در مقایسه با روشهای دیگر است. در این روش تنها 15 دقیقه زمان نیاز است تا طرح آماده و روی پارچه یا هر مادۀ خام دیگری چاپ شود؛ برخلاف دیگر روشها که ممکن است ساعتها این فرایند زمان ببرد.
چاپ روی انواع رنگهای مختلف
برخی از روشهای چاپ بهدلیل داشتن محدودیت برای چاپ بر روی رنگهای مختلف، بسیار ناکارآمد هستند. این، در حالی است که میتوان با روش چاپ مستقیم روی پارچههایی با رنگهای خاص هم طرح را چاپ کرد و هیچ محدودیتی از این بابت وجود ندارد. بهخصوص که یک آستر سفید زیر چاپ قرار میگیرد و باعث میشود کیفیت چاپ روی پارچههای تیره نیز بهاندازۀ پارچههای روشن باشد.
طول عمر و ماندگاری بالا بدون ایجاد حساسیت پوستی
یکی از بهترین ویژگیها و مزیتهای چاپ DTF، ماندگاری بسیار بالای آن است. طرحهای چاپی توسط این روش بهراحتی با شستوشو و … از بین نمیروند و طول عمر فوقالعادهای دارند. بهخصوص که جوهر از سطح پارچه عبور میکند و کاملاً به خورد بافت پارچه میرود. همین مسئله باعث میشود هیچگونه حساسیت پوستی نیز بهوجود نیاید.
قابلیت چاپ روی اجسام مختلف
شاید بتوان کاربردیترین مزیت چاپ DTF را امکان چاپ روی اجسام مختلف دانست. فرقی نمیکند که ماده خام اولیه چه چیزی باشد و چه جنسی داشته باشد. با این روش، امکان چاپ هر طرحی روی انواع وسایل مانند کلاه، تیشرت، کتونی، ماگ و … وجود دارد.
معایب چاپ DTF
حال که با مزایای چاپ DTF آشنا شدید، وقت آن رسیده است که معایب این روش چاپی را نیز بشناسید تا بتوانید تصمیم منطقیتری بگیرید. اگرچه معایب این روش بسیار محدود است و میتوان با تدابیری آنها را برطرف کرد. معایب چاپ مستقیم عبارتاند از:
محدودیت در اندازۀ چاپ
اصلیترین مشکل چاپ مستقیم محدودبودن اندازۀ چاپ در آن است. البته با دستگاههای صنعتی میتوان طرحهایی با عرض ۶۰ سانتیمتر را نیز به چاپ رساند.
هزینۀ بالا
در مقایسه با روشهای دیگر در نگاه اول میتوان گفت این روش هزینۀ بالاتری دارد؛ اما اگر به کیفیت و ماندگاری کار نگاه کنید متوجه میشوید چاپ DTF ارزش پرداخت این هزینه را دارد.
مراحل چاپ DTF چیست؟
مراحل چاپ طرح روی ماده خام اولیه به روش DTF بسیار جالب و خاص است. این فرایند در چند مرحله بسیار حساس و ظریف انجام میشود تا نتیجه برای سالهای سال ماندگار باشد. مراحل انجام این چاپ عبارتاند از:
چاپ طرح روی فیلم یا کاغذ مخصوص
اولین مرحله پساز آمادهکردن تجهیزات و مواد اولیه، چاپ طرح بر روی فیلم یا همان کاغذ مخصوص چاپ DTF است. برای این کار رول فیلم در قسمت کاغذ پرینتر قرار میگیرد و طرح دلخواه، آمادۀ چاپ روی آن میشود. در طی این فرایند، ابتدا کل تصویر بهشکل رنگی روی فیلم چاپ میشود و پساز آن، رنگ سفید قرار میگیرد.
آغشتهکردن طرح به چسب پودری
در این مرحله طرح باید کاملاً آغشته به پودر چسب شود. زمانی که طرح هنوز کمی خیس است داخل قسمت مخصوص دستگاه شیکر میشود و بهاینترتیب چسب، تمام طرح را کاور میکند. این مهم است که پودر کاملاً بهشکل یکنواخت روی طرح پخش شود. همچنین در این مرحله باید پودر حرارت ببیند تا خشک شود. این فرایند با روشهای مختلفی از جمله قراردادن فیلم در دستگاه پرس حرارتی یا کورۀ پخت با دمای حدود ۱۷۰ درجه سانتیگراد انجام میشود.
پرس حرارتی
در این مرحله، نوبت به پرس حرارتی میرسد. پارچه باید در این مرحله حدود ۵ ثانیه تحت پرس حرارتی قرار بگیرد تا صاف، یکدست و رطوبتزایی شود. این کار باعث میشود طرح بهتر و باکیفیتتر به پارچه انتقال پیدا کند.
انتقال طرح روی پارچه
این مرحله مهمترین بخش از این فرایند است. فیلم آغشتهشده به پودر چسب در این مرحله، در دستگاه پرس حرارتی قرار میگیرد تا طرح کاملاً به خورد پارچه برود. این فرایند در محدودۀ دمایی ۱۷۰ درجه سانتیگراد بهمدت ۲۰ ثانیه انجام میشود تا طرح بهطور کامل به پارچه بچسبد. در پایان نیز دمای محیط باید پایین بیاید تا فیلم از پارچه جدا شود و رنگدانههای پارچه تغییر کنند. چاپ DTF روی تیشرت در این مرحله به پایان میرسد.
سخن پایانی
در پاسخ به این پرسش که چاپ DTF چیست، دانستید که این روش، کاربردیترین روش چاپ روی تیشرت است و مزایایی که دارد این ادعا را ثابت میکند. در حقیقت اگر این روش با تجهیزات حرفهای و باکیفیت انجام شود، تا سالهای سال ماندگار باقی میماند.
سلام تفاوت چاپ dtf و چاپ سابلیمیشن توی چیست؟ میشه توضیح بدین ؟
سلام وقتتون بخیر. در کل هر دو روش چاپ کیفیت بسیار بالایی دارن. چند تفاوت از تفاوتهای این دو روش در شرایط مختلف عبارتند از:
نوع پارچه:
DTF: مناسب برای انواع پارچهها شامل پنبه، پلیاستر و ترکیبی.
سابلیمیشن: بهترین نتیجه بر روی پارچههای پلیاستر یا پوشش پلیاستر.
کیفیت چاپ:
هر دو روش دارای کیفیت بالا و رنگهای زنده هستند، اما سابلیمیشن در پارچههای پلیاستر به دلیل نفوذ جوهر به الیاف، نتایج بسیار طبیعی و ماندگاری بالا ارائه میدهد.
دوام:
DTF: چاپ نرم و با دوام مناسب.
سابلیمیشن: دوام بسیار بالا و احساس طبیعی بدون هیچ لایه اضافه.
میشه با چاپ DTF کسب و کار راه انداخت؟ بنظرتون ارزش سرمایه گذاری داره ؟
سلام وفتتون بخیر. بله. راهاندازی کسب و کار با استفاده از چاپ DTF میتواند ارزشمند باشه، به خصوص اگر به دنبال ارائه طرحهای سفارشی و چاپهای با کیفیت بالا بر روی پارچههای مختلف هستید. چاپ DTF به دلیل انعطافپذیری در چاپ روی انواع پارچهها و امکان تولید طرحهای پیچیده و چندرنگی با دقت بالا، مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر این، این روش به خصوص برای تیراژهای کم تا متوسط مناسب است و به دلیل هزینه کمتر تجهیزات نسبت به برخی روشهای سنتی، میتواند گزینهای مقرون به صرفه برای شروع یک کسب و کار باشد.
از نظر سرمایهگذاری، دستگاههای چاپ DTF نسبتاً جدید و در حال پیشرفت هستند، بنابراین با توجه به تقاضای رو به رشد برای لباسهای سفارشی و افزایش تقاضا برای طرحهای منحصر به فرد، سرمایهگذاری در این حوزه میتواند بازده خوبی داشته باشد. البته باید به هزینههای اولیه، نیاز به مواد مصرفی و آموزش مناسب برای بهینهسازی فرآیند چاپ تیشرت هم توجه ویژهای کنید.
آخرش نگفتین برای چاپ روی تیشرت چاپ سابلیمیشن بهتره یا چاپ dtf ؟
سلام وقتتون بخیر. نمیشه بصورت قاطع گفت کدام یک بهتره. پیشنهاد میکنم برای رسیدن به جواب کامل، به صفحه “راهنمای انواع چاپ روی تیشرت” مراجعه کنید.